Internetkyrkan

Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Inledning

Tre betydelsefylla mål för pilgrimsvandrare fanns och finns  för  pilgrimsvandrare.  Främst är då Israel och platser starkt knutna till Jesu verksamhet. Jerusalem kom att bli den viktigaste platsen av dessa.

Rom blev också tidigt ett viktigt mål för pilgrimer. Den tredje platsen är Santiago de Compostela. Där finns  aposteln Jakobs grav.

Jakob ingick i den trio som kom att stå i ett särskilt förtroligt förhållande till Jesus. De två andra var Petrus och Jakobs yngre bror Johannes.

Jakob arbetade som missionär i Spanien under många år. När han återvände till Jerusalem halshöggs han av kung Herodes år 48.

Enligt traditionen samlade vännerna ihop kvarlevorna efter Jakob och förde dem till Fiesterre på Spaniens västkust och vidare till Santiago de Compostella.  Hans grav finns i stadens mäktiga katedral.

Från 800-talet har pilgrimer vandrat till Santiago de Compostella. Vi skall följa den Franska leden som startar i sydfrankrike - Saint Jean Pied de Port.  Den leden är cirka 75 mil lång.

På kartan ovan kan Du se vandringsleder i Spanien och Portugal som leder till Santiago de Compostela. Vi har valt att vandra den Franska vägen från Saint Jean Piod de Port i södra Frankrike.

Korta instruktioner

Pilgrimsvandringen som vi ska genomföra delas upp i 29 etapper.  (Du kan se dem via länk till förteckning av etapper - nedan.

I förteckningen finns länkar till hemsidan för Los caminos de Santiago. Där kan Du se en karta över varje etapp samt kort information. Där finns även uppgifter om härbärgen.

I samma förteckning använder vi oss av Google earth kring några etapper för att inspirera Dig att  använda detta program. Google earth laddar Du hem utan kostnad.

Förteckning av etapper

Till varje etapp följer vi schemat

1 Inför starten läser/lyssnar vi till en text av aposteln Johannes

2 Besöker hemsidan för Los caminos och ev Google earth för att läsa in oss på etappen.

3 Väljer ut några platser eller byggnader som vi vill titta närmare på.

Du kan även förbereda Dig genom att via Din mobil gå in på www.internetkyrkan.se . Därefter går du via innehållsförteckning till  pilgrimsvandring.

Face book

Innan Du börjar pilgrimsvandringen bör Du skaffa en adress i Face book (länk)

Den adressen kan vara bra att ha, dels när Du förbereder pilgrimsresan, dels när Du möter pilgrimsvänner. Då blir det möjligt att lägga in dessa nyvunna vänner i Din Face book. Sedan är det upp till Dig att utnyttja resurserna.

Bibelställen - bakgrund

Sebedaios söner Jakob och brodern  Johannes  kallas av Jesus till lärjungar. - Matteus 4:21

Petrus, Jakob och  Johannes på förklaringsberget med Jesus. - Matteus 17:1-13

Jesus ber i Getsemane. Tog med sig avsides Jakob, Johannes och Petrus. - Matteus 26:36 ff

Jakob halshuggs på order av kung Herodes kring år 48.  - Apostlagärningarna 12:1-2

Inför varje etapp lyfter vi fram en text skriven av brodern Johannes. Johannes får på detta sätt  även tala för sin bror Jakob som inte lämnade efter sig några skrifter.

Kjell Vagnhammar  Ansvarig utgivare 2010